Que no ens robin la vida
Fem crida a desobeir de manera coordinada i conjunta
Saber més
Prou repressió!
Volem una comissió d’investigació sobre les actuacions policials
Saber més
Hi ha una altra manera de viure!
10 propostes que van a l’arrel dels problemes de les classes populars dels Països Catalans
Saber més
Previous slide
Next slide

20N: Vídeo inèdit del desmuntatge de l’estàtua de Franco a València

Hui fa 40 anys, va desaparèixer del món un dels personatges més sinistres que ha parit la humanitat: Francisco Franco. Res a celebrar!!

De totes formes, encara queden icones a la península Ibèrica que recorden el dictador, cosa prohibida per la llei de la Memòria històrica.

A València, aquesta icona, que era l’estàtua eqüestre de Franco a la Plaça del País Valencià, no va desaparèixer fins el 9 de setembre de 1993. Aquesta estàtua està ara ubicada en el claustre de la Capitania General de València.

Fins a eixe dia, la plaça del País Valencià del Cap i casal estava presidida per l’estàtua del dictador Francisco Franco. Després de diversos intents, inclòs un intent fallat del FRAP, aquell 9 de setembre del 1983 s’executà una de les decisions més complicades de l’alcalde socialista Ricard Pérez Casado i del regidor del PCE, Pedro Zamora, que encara que estava avalada pels diversos grups municipals (PSOE, PCE i UVD), va ser molt difícil de realitzar.

L’operació Efeltria (article de Francesc Viadel) va ser prou desastrosa en la seua execució, però al final Franco i el cavall de 1.200 quilos de pes desaparegueren gràcies a l’ajuda de sindicalistes d’UGT i militants del PSPV, segons explica Ricard Pérez Casado a La Veu. Els sindicalistes batejaren l’acció com ‘operació burro i l’haca’.

El desmuntatge a migdia va estar ple d’incidents per la presència d’un gran nombre d’ultradretans (inclòs un diputat del PP i un exregidor de l’Ajuntament de València i exdirectiu d’EMARSA) i militars que exhibien pistoles. Per altra banda, també estaven els lluitadors per les llibertats i partidaris de la retirada de l’estàtua de Franco.

La Veu del País Valencià ha tingut accés, de forma casual, a un vídeo que creiem que és inèdit, però que no sabem qui el va realitzar ni produir, per la qual cosa preguem que si algú té referències ens les faça arribar.

Les imatges van barrejades amb una entrevista a l’exalcalde Ricard Pérez Casado, realitzada pel nostre company, Sergi Tarín.

Font: Xavier Pérez, La Veu del País Valencià
Imatge: Desmuntatge de l’estàtua de Franco a València | La Veu del País Valencià

Contacta amb nosaltres
Quins són els teus interessos?
Com podem contactar-te?
Què t'agradaria dir-nos?
Apunta't al nostre butlletí!
On vols rebre el butlletí?