La CUP considera que és la seva responsabilitat ajornar tota activitat política que requereixi presencialitat de persones de diferents comarques i que augmenti el risc d’expansió del COVID-19
La CUP, com a organització política, considera que és la seva responsabilitat contribuir activament en no facilitar un major impacte poblacional del COVID-19 als Països Catalans que pugui arribar a saturar els serveis assistencials de la sanitat pública de tot el país, un aspecte crític per a l’evolució del COVID al Principat.
Per això, ajorna tota aquella activitat política que requereixi presencialitat de persones de diferents comarques fins nou avís i recomana a les Assemblees locals que tinguin programades activitats properament, que valorin en cada cas si mantenir aquells actes públics programats i que tinguin les característiques comentades anteriorment, en funció de les recomanacións del personal sanitari.
Aprofitem per recordar als diferents governs dels Països Catalans les 7 mesures que des de la CUP exigim que prenguin amb caràcter immediat per protegir millor la salut de la població, amb la perspectiva de classe i gènere que només la sanitat pública pot garantir a dia d’avui.
7 propostes immediates davant del Covid-19
La situació que vivim a nivell social arran del Covid-19, posa de relleu la necessitat de:
- Reforçar el sistema d’Atenció Primària amb un pla de pressupost i recursos necessaris per a poder garantir la universalitat de l’atenció 100% pública necessària. Donar les eines necessàries per resoldre els dubtes i les consultes sobre el Covid-19, en aquest sentit, habilitar, de forma indefinida i sense compensació la gratuïtat de l’atenció telefònica a través del 061.
- Posar a disposició pública la totalitat dels recursos sanitaris: L’administració pública s’ha de reservar el dret d’habilitar per al sistema públic de salut, de forma indefinida i sense compensació, totes les places de sanitat privada que siguin necessàries per a la gestió d’aquesta crisi. Paral·lelament, resulta indispensable la suspensió de la lliure compraventa de material sanitari sensible tal com mascaretes o gel desinfectant i el traspàs de tot l’estoc i producció a mans públiques per a la seva distribució sota criteris d’interès comú i no en base a l’interès privat, que subordina les necessitats a la capacitat adquisitiva.
- Assegurar el manteniment de les cures amb dignitat: En cas que la gestió del virus acabi comportant el tancament de centres destinats al treball de cures tals com els dirigits a l’atenció a la tercera edat o els centres educatius, l’administració pública ha d’impedir que això suposi la desatenció de cap persona depenent. Recursos sociosanitaris privats a disposició de l’administració pública en el mateix sentit que l’anterior.
- Facilitar alternatives a totes les treballadores que vegin afectada la seva normalitat laboral i a les famílies que es vegin afectades si les escoles tanquen o els centres d’atenció a la tercera edat. Garantir que les beques menjador es segueixin donant per assegurar una bona alimentació a tots els alumnes.
- Garantir les condicions laborals d’aquelles persones que es vegin obligades a estar confinades i no fer recaure en les persones treballadores ni el sistema de Salut competències que emanen de situacions excepcionals de prevenció en riscos laborals. Per això, cal revisar les recomanacions signades pel Consell de Relacions Laborals de Catalunya que plantegen el teletreball com a mesura alternativa a la IT o acomiadament.
- Apostar i reforçar l’I+D+I pública de manera immediata.
- Assegurar que amb posterioritat a la crisi no es revertirà l’augment de recursos a l’atenció primària pública ni en general, l’augment de recursos al sistema sanitari 100% públic. I que, per tant, no s’utilitzaran recursos públics per rescatar la sanitat privada.