Que no ens robin la vida
Fem crida a desobeir de manera coordinada i conjunta
Saber més
Prou repressió!
Volem una comissió d’investigació sobre les actuacions policials
Saber més
Hi ha una altra manera de viure!
10 propostes que van a l’arrel dels problemes de les classes populars dels Països Catalans
Saber més
Previous slide
Next slide

Demanem que les indemnitzacions i altres suplements dels sous parlamentaris es destinin a la sanitat pública

Si la nostra proposta tirés endavant significaria que amb la part de dietes i extres per desplaçament de tots els diputats i diputades del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats es podrien injectar més de 800.000€ directes a la sanitat pública, calculant-ho sobre la base d’un mes.

La CUP ha enviat una petició adreçada als presidents de la Mesa del Congrés i Parlament per proposar una rebaixa en el sou de diputats i diputades i que aquesta quantitat es pugui destinar directament a la sanitat pública, en el context de crisi sanitària i en el qual no hi ha acció política institucional normalitzada. Concretament proposa que es reassignin els suplements per dietes, desplaçaments i altres sobresous, amb una lògica finalista, per reforçar la sanitat pública en aquest context d’emergència.

L’organització anticapitalista considera que ha de ser una mesura que s’apliqui de manera generalitzada per tal d’evitar que se’n faci un ús propagandístic per part de les diferents forces polítiques i que ha tenir caràcter retroactiu des de l’inici del confinament, ja que els diputats i diputades no han hagut de fer ús d’aquests suplements perquè l’activitat no era normalitzada.

Si la proposta de la CUP tirés endavant significaria que amb la part de dietes i extres per desplaçament de tots els diputats i diputades del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats es podrien injectar més de 800.000€ directes a la sanitat pública, calculant-ho sobre la base d’un mes.

La CUP ha proposat en reiterades ocasions rebaixar dràsticament els sous dels alts càrrecs (diputats, consellers, secretaris, directors, etc.). Al projecte de llei de pressupostos 2020 de fet, es va presentar una esmena en aquest sentit i que va ser rebutjada per tots els grups parlamentaris, a excepció de Cat-ECP. De la mateixa forma, la CUP-CC va votar en contra dels pressupostos al Parlament, precisament per aquesta raó. Així mateix, al Congrés dels diputats a Madrid, la CUP-PR va denunciar al primer ple de la legislatura que es pugés el sou dels diputats, en un decret on s’augmentava la retribució de personal públic com docents i sanitaris.

Des de la CUP també es fa una dura crítica a les dietes i extres per desplaçaments, ja que de facto suposen sobresous “encoberts” i més, en un moment on no hi ha acció política institucional normalitzada. L’organització rebutja els privilegis atorgats als alts càrrecs i els seus electes dediquen part del sou i de la subvenció a l’acció política en benefici de les classes populars, no només en casos d’emergència com l’actual. És per això que defensen la reducció del salari dels diputats i alts càrrecs més enllà de la situació actual, posant sobre la taula la necessitat de destinar més recursos als serveis públics com la sanitat, educació, serveis socials o d’altres.

Així, consideren necessària una una rebaixa dels sous dels alts càrrecs, no només fruit de la crisi de salut pública que vivim en aquests moments, sinó perquè aquests sous estan molt allunyats de la mitjana de salaris de les classes populars i treballadores d’aquest país. Mentre que el salari brut anual mitjà a Catalunya és de 25.180,45, el salari brut anual mitjà dels alts càrrecs i directius d’entitats del sector públic és de 70.000€. També consideren que aquesta rebaixa permetria destinar diners a reforçar els serveis públics que la crisi actual ha posat de manifest que són “essencials per a la vida de la nostra ciutadania”, tal i com expressaven els anticapitalistes.

Contacta amb nosaltres
Quins són els teus interessos?
Com podem contactar-te?
Què t'agradaria dir-nos?
Apunta't al nostre butlletí!
On vols rebre el butlletí?