Que no ens robin la vida
Fem crida a desobeir de manera coordinada i conjunta
Saber més
Prou repressió!
Volem una comissió d’investigació sobre les actuacions policials
Saber més
Hi ha una altra manera de viure!
10 propostes que van a l’arrel dels problemes de les classes populars dels Països Catalans
Saber més
Previous slide
Next slide

Desenes de milers de persones d’arreu del territori es manifesten a Amposta en defensa de l’Ebre

La mobilització supera les 25.000 persones que es van manifestar a Móra de l’Ebre el febrer del 2001 i les 15.000 que van fer la marxa entre Sant Jaume i Deltebre el març del 2014

cani0tiw4aadyrc-113492Una marea blava encapçalada pel nus i pancarta sota el lema “L’Ebre sense cabals és la mort del Delta” ha inundat aquest migdia els carrers d’Amposta per rebutjar el nou pla hidrològic de la Conca de l’Ebre (PHCE). En aquesta mobilització totes les organitzacions polítiques, menys el PP i Ciutadans, s’han sumat a la convotària de la Plataforma en defensa de l’Ebre (PDE). Així com també l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que ha mobilitzat més de set mil persones sota el lema “L’aigua és vida” i en clau de país, la societat civil ha sortit al carrer un cop més a per defensar-se dels atacs de l’Estat espanyol i per reclamar el dret per gestionar els propis recursos del país.

Menys de 5.500 hm3 anuals de cabal ecològic suposen una condemna

canmvcqweaa5ver-113494El pla hidrològic de la conca de l’Ebre que va aprovar el gener passat el Govern en funcions de Mariano Rajoy ha tornat a encendre les alarmes al delta, si és que alguna vegada es van desactivar del tot des del fatídic Pla Hidrològic Nacional (PNH) d’Aznar. L’Executiu estatal ha fet cas omís de les reclamacions del territori per augmentar el cabal mínim del tram final del riu i l’ha fixat en 3.000 hectòmetres cúbics. La Generalitat, les comunitats de regants i la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) havien pactat un cabal mínim d’entre 5.871 hm3, en anys de sequera, i 9.907 hm3.

Al delta tenen clar amb l’aigua no s’hi juga. Des de la PDE calculen que menys de 5.500 hm3 anuals de cabal ecològic suposen una condemna. “Si arriba menys aigua també arriben menys sediments al delta i es fomentarà la seva desaparició”, explica Susanna Abella, una de les portaveus de la PDE.

La PDE reclama també al Govern i les institucions catalanes que es mantinguin fermes en el suport a aquesta lluita

cannr28wcaavd5z-113498El manifest que ha tancat la manifestació, ha estat llegit per la catedràtica de comunicació de la UAB Amparo Moreno, on es remarcava “la intervenció d’Europa i que es face un altre pla de conca, i demà traslladarem esta petició a la delegació d’eurodiputats que visitarà el delta”. També ha recorcat que “No és només un problema mediambiental, sinó també social i econòmic”.

En aquesta línia, l’altre portaveu de la PDE, Manolo Tomàs ha puntualitzat que “Necessitem tots els suports possibles, esperem que el govern català es mantinga ferm en la seva postura. Davant l’actitud del govern central demanem la intervenció directa de la UE. La manifestació d’avui és la nostra targeta de presentació perquè es un problema per a l’ecosistema i també social”. La plataforma ha agraït també la presència de gent vinguda de tot Catalunya, però també des de l’Aragó.

Sergi Saladié: “que siguem capaços de fer legislacions catalanes que també respectin tot el que avui defensem aquí mateix”

canmox6wcairt0r-113501El diputat de la CUP al Parlament, Sergi Saladié, ha reivindicat que el Parlament i el Govern faci una reflexió sobre els problemes de gestió de l’aigua perquè totes les reivindicacions per a l’Ebre “s’apliquin en els plans de conques internes” i s’evitin enfrontaments entre els diferents territoris del país. Saladié ha apuntat que el pla hidrològic català que també preveu rebaixes dels cabals dels rius per “justificar usos que no sempre respecten els ecosistemes i les societats on estan els rius” i que planteja “possibles transvasaments entre conques”. “Reivindiquem que tot allò que avui defensem per evitar que prenguin l’aigua de l’Ebre des de la legislació espanyola, que siguem capaços de fer legislacions catalanes que també respectin tot el que avui defensem aquí mateix”, ha dit Saladié.

Font: Llibertat.cat

Contacta amb nosaltres
Quins són els teus interessos?
Com podem contactar-te?
Què t'agradaria dir-nos?
Apunta't al nostre butlletí!
On vols rebre el butlletí?