Càrregues policials contra manifestants que volien arribar fins al Consell de Ministres
Els Mossos fan tres detinguts més a l’Ampolla
Independentistes no violents planten cara als encaputxats
Un exèrcit de Mossos d’Esquadra desplegat al centre de Barcelona va mantenir ahir inalterat i inalterable el gegantí cordó de seguretat desplegat a l’entorn de l’edifici de la Llotja de Mar, on es va reunir el Consell de Ministres, i ho va fer mantenint a ratlla els manifestants que van assetjar el lloc i que, en diversos punts i en diversos moments, es van enfrontar amb la policia amb el resultat final de deu detinguts i desenes de ferits, entre mossos i activistes. A aquests dos detinguts cal sumar-n’hi tres més que es van fer en incidents a l’Ampolla, acusats d’incendi, desordres públics i danys. Dos d’ells van sortir al vespre en llibertat.
Els setge d’ahir al Consell de Ministres va desencadenar escenes de tensió i violència, però també va traslladar a peu de carrer el debat teòric que viu l’independentisme, sobre quina ha de ser l’estratègia de lluita, i en molts moments es van veure i viure enfrontaments verbals entres sobiranistes partidaris d’una reivindicació de to pacífic que van plantar cara a joves encaputxats quan aquests organitzaven barricades i manifestaven una clara intenció d’avançar cap al cordó policial dels Mossos.
La jornada de protesta matinal havia estat convocada pels CDR que van organitzar tres marxes que volien confluir a la Llotja de Mar. Una va avançar pel sud, des del Paral·lel; l’altra, pel nord, des d’Arc de Triomf, i una tercera va baixar per la Via Laietana. Les manifestacions van arrencar cap a les nou del matí, una hora abans que comencés la reunió de l’executiu de Pedro Sánchez, amb uns centenars de persones a cada columna i a mesura que van passar le hores s’hi va anar afegint gent.
La presència de Mossos va ser molt evident des de primera hora i també la intenció de la policia de dificultar l’avanç dels manifestants. D’aquesta manera, la marxa que va arrencar de la plaça Urquinaona només va poder recórrer cent metres baixant per la Via Laietana, fins a l’estàtua de Francesc Cambó, i allí es va haver d’aturar una bona estona en topar amb un cordó policial de mossos de la brigada antidisturbis que els barrava el pas. En aquest punt, la policia hi va fer la primera detenció, la d’un jove acusat d’atemptat a l’autoritat que va ser arrestat quan la manifestació encara no s’havia posat a caminar.
Les primeres càrregues es van registrar cap a les deu del matí a la part baixa de l’avinguda Paral·lel, després que algun manifestant intentés saltar les tanques metàl·liques que hi havia posat la policia. A la zona de les Drassanes, els Mossos hi van fer set detinguts. La columna que va avançar per aquest costat de la ciutat va ser la més activa, i en desplaçar-se els activistes a la part baixa de la Rambla, a tocar de Colom, es van repetir els enfrontaments amb els Mossos. Els incidents van tornar a produir-se al final de tot del dia, a les tres de la tarda, quan els ministres ja havien marxat, els CDR havien desconvocat la protesta, i les tanques policials ja s’havien aixecat.
En el moment en què els Mossos es retiraven, hi va haver una nova detenció, just davant de l’entrada principal de la seu central de Correus, i això va encendre els ànims dels manifestants i es van produir noves persecucions, a peu i amb els vehicles policials desplaçant-se a tota velocitat pel tram baix de la Via Laietana, on van rebre el llançament de tot tipus d’objectes, inclús d’un tió. Fins a quarts de quatre la zona no va recuperar la calma i la tranquil·litat.
La columna que va sortir d’Arc de Triomf va arribar fins a tocar de l’edifici de la Facultat de Nàutica, davant la Llotja de Mar, i allí els únics enfrontaments que hi va haver van ser les discussions verbals entre manifestants partidaris de la protesta pacífica que es van encarar amb altres que anaven amb la cara tapada. En un d’aquests episodis, un manifestant cridava “fora encaputxats!”, mentre que un dels interpel·lats contestava: “PDeCAT, la paciència s’ha acabat.”
Aquest paper pacificador també el van tornar a fer col·lectius de bombers, que es van posar a primera línia a la Via Laietana, entre Mossos i manifestants, i van intentar facilitar, sense aconseguir-ho, la sortida dels policies. Una part del desplegament d’ahir el van assumir policies nacionals arribats expressament que no van haver d’actuar . A l’entorn dels edificis militars que hi ha al passeig de Colom s’hi desplegaven aquests agents, que mostraven de forma ben visible escopetes per disparar pilotes de goma, un material antidisturbis prohibit pel Parlament arran del cas Ester Quintana.
Rivera menteix dient que hi va haver còctels Molotov
“Posin vostès la televisió i veuran els carrers tallats, els detinguts, els còctels Molotov…” Albert Rivera va relatar ahir amb aquestes paraules, i aquesta inexactitud, els incidents que s’havien produït durant el matí a Barcelona. Rivera va intervenir, amb Inés Arrimadas, en una roda de premsa al Parlament per valorar la jornada i va parlar de còctels Molotov, quan ahir no hi va haver cap llançament d’artefactes incendiaris. L’únic que s’hi pot relacionar és la detenció d’un jove que, segons els Mossos, portava material per fer un artefacte.
Per la seva part, el president del PP, Alejandro Fernández, va criticar el govern català i l’espanyol “per no garantir la seguretat dels ciutadans” i va coincidir amb Rivera en acusar Torrent d’incitar les protestes de carrer.
Publicat per Jordi Panyella a ElPuntAvui | Imatge d’Oriol Duran