Que no ens robin la vida
Fem crida a desobeir de manera coordinada i conjunta
Saber més
Prou repressió!
Volem una comissió d’investigació sobre les actuacions policials
Saber més
Hi ha una altra manera de viure!
10 propostes que van a l’arrel dels problemes de les classes populars dels Països Catalans
Saber més
Previous slide
Next slide

La CUP el que no farà mai és enganyar

No ens presentem amb una campanya prometent propostes que després no farem.
Cal tirar endavant polítiques socials valentes i treballar per al referèndum

Dani Cornellà, cap de llista de la CUP-Un Nou Cicle per Guanyar, es presenta deixant clar que el projecte de la seva formació no només és sòlid, sinó que parteix de la premissa de no enganyar, aportant una bona diagnosi del que passa, amb propostes per tirar endavant, segons diu, el país. Un projecte que té tres potes: un projecte social i econòmic, on ningú es quedi endarrere, buscar la unitat política i seguir amb el llegat de l’1 d’octubre del 2017, i fer un nou referèndum.

Què és el que l’ha fet deixar la confortabilitat del projecte municipalista de la CUP al seu poble, Celrà, on és alcalde, per saltar a la primera divisió de la política? O dit amb altres paraules: passar a trepitjar les catifes vermelles del Parlament?
Aquesta any en farà vuit que estic a l’alcaldia del meu poble. Des de fa mesos que tot l’equip estem treballant el meu relleu. Som un equip estable amb una majoria absoluta. La proposta que em van fer d’anar de cap de llista per Girona va generar una il·lusió, pensant que estem en un moment molt complex i que podria aportar-hi.

La gestió política municipal, el que serien els seus inicis, com a lliçó de pragmatisme?
Gràcies a feina que hem fet, pel que fa a Celrà, però també en altres municipis, hem vist com moltes coses no es poden fer, perquè depenen d’altres organisme, com ara la Generalitat. Anar al Parlament és un repte, en el sentit del que no hem pogut fer des de l’Ajuntament, perquè no tenim les eines com a municipi; ara les podem portar totes i treballar aquestes reclamacions. I no només això, també aportar tota la nostra visió i manera de fer als municipis. Volem que es tinguin en compte totes les necessitats de les ciutats i municipis de Catalunya.

Partint de la base que no els fa por governar, quines són les bases que s’haurien de donar per a una CUP dins un govern?
No ens fa ges de por governar, com molt bé indica, perquè ho portem fent a molts municipis arreu del país, grans i petits. El que sí que puc afirmar és que on governem hi passen coses positives, aquestes s’acaben escampant arreu del territori i altres forces polítiques se les acaben fent seves, al cap d’uns anys. Nosaltres hem aportat frescor en aquest mapa polític de Catalunya. Un mapa molt cansat en general, tot sigui dit.

No ho dubto. Però les catifes vermelles són ja un altre tema.
Nosaltres, com també als ajuntaments, no anem a buscar cadires. Al que anem és a parlar, a negociar projectes polítics i propostes.

Amb unes línies vermelles…
De les que no podem recular. Estem oberts a formar part d’un govern o des de fora donant suport, sempre que la nostra proposta política estigui sobre la taula i es pacti.

I aquests línies?
Que de manera clara s’aposti per un nou embat amb l’Estat amb clau social i nacional. Malauradament aquests darrers tres anys no ha esta així. No entrarem si és per governar com s’ha fet aquests darrers tres anys. Per governar una autonomia i quatre engrunes, no ho farem. Volem el pa sencer. Volem iniciar aquest nou cicle amb un embat social i democràtic per aconseguir la independència del nostre país.

Un programa és o hauria de ser un contracte entre el polític i l’elector. Un contracte inviolable. Quin és el seu contracte?
El nostre és molt estret i de proximitat. No ens presentem amb una campanya prometent propostes que després no farem. Som gent treballadora i honesta. Per això el que proposem parteix de l’1 d’Octubre del 2017, que va ser un moment molt potent, i que és la base de tot, la nostra referència política. Però que per contra ha tingut dos partits independentistes que no han fet ni política nacional, ni social. Som realistes, i aquest embat que proposen ha de tenir molt en compte la situació social del país. No podem deixar ningú endarrere, tots els sectors, tots. No podem deixar ningú, per sumar després en clau social. Així, amb aquestes polítiques efectives serà molt més fàcil arribar a un nou referèndum que ens porti, aquesta vegada sí, a guanyar.

Tot això que diu està molt bé; però el clima polític creu que pot permetre governar amb aquest sentit tan ampli que diu? Hi ha molt soroll, i alguns tenen la sensació que, a la pràctica, és difícil materialitzar un govern real.
Miri, nosaltres som garantia que aquí no governarà el 155. Cap partit d’aquest bloc hi serà amb el nostre suport. Hi ha d’haver un govern independentista, però que també tiri endavant polítiques valentes per a la gent. Estem en un moment molt complicat, té raó; un moment, com es veu, en què hi ha partits que prometen i que, com hem vist, en tres anys no han fet absolutament res. D’altres ens parlen de taules de diàleg, en les quals s’han fet la foto, però no han servit absolutament de res.

Hi ha qui promet que si se supera el 50% del vot independentista es farà efectiva la DUI?
Això és enganyar la gent. Evidentment que la nostra prioritat és aconseguir la independència i el benestar de les persones. Però no podem enganyar. Ara mateix no hi ha una unitat estratègica, i això es fa evident. I com la tiraran endavant si no han fet res en tres anys? No s’ha creat cap estructura d’estat per sostenir-la. Ni en l’àmbit institucional, ni en el de carrer. La CUP el que no farà mai és enganyar.

D’una peça

Va néixer a Girona i és educador social i psicopedagog. És director d’un centre de menors, ara en excedència; aquest és el seu lloc de feina al qual tornarà. Fa tres mandats que és alcalde, tot i que en el primer va compartir l’alcaldia dos anys. Després, l’equip de la CUP a Celrà ha assolit dues majories absolutes. Des que és alcalde, la seva afició és escoltar la gent i la seva família, tot el temps que pot, si bé ara no és el suficient. Aficionat al tennis, ha estat vinculat especialment a entitats relacionades amb la cultura. Va formar part de la vertebració de la CUP a Girona i, posteriorment, a la de Celrà, d’on és alcalde.

Per Joan Trillas publicada a El Punt Avui | Imatge: Joan Trillas

Contacta amb nosaltres
Quins són els teus interessos?
Com podem contactar-te?
Què t'agradaria dir-nos?
Apunta't al nostre butlletí!
On vols rebre el butlletí?