Que no ens robin la vida
Fem crida a desobeir de manera coordinada i conjunta
Saber més
Prou repressió!
Volem una comissió d’investigació sobre les actuacions policials
Saber més
Hi ha una altra manera de viure!
10 propostes que van a l’arrel dels problemes de les classes populars dels Països Catalans
Saber més
Previous slide
Next slide

La vaga general feminista

La vaga general feminista del 8 de març de 2019 és una diada de lluita clau per centrar el nostre discurs i la nostra praxi feminista. Aquesta convocatòria és una oportunitat per tal d’assolir diferents objectius: d’una banda, és una eina per generar espais d’autoorganització i xarxa entre les dones treballadores. De l’altra, és una oportunitat per mostrar la lluita de la classe treballadora, com són les vagues, com a una eina legítima i útil per desbordar els sindicats grocs i poder donar al feminisme una perspectiva de classe necessària. A nivell d’enfocament polític, ens basarem en la campanya Feminisme per canviar-ho tot, fet que ens permetrà caminar cap a l’assoliment d’altres objectius, com és el de lligar el feminisme a la millora de les nostres condicions de vida com a treballadores.

Hi ha diferents espais des d’on estem treballant com a TEIF; feministes de l’esquerra anticapitalista i espais transversals on treballar nucli a nucli, barri a barri, comarca a comarca, instituts, universitats i llocs de feina perquè les reivindicacions d’aquest 8 de març apostin per la millora de les condicions materials de vida de les dones dels Països Catalans i on poder explicar i compartir la nostra campanya. És un moment clau per posar al centre el nostre discurs i intentar fer hegemònic el feminisme revolucionari. Hem de tenir en compte, però, que els espais on participem com els comitès, assemblees, universitats, etc. han de ser espais grans amb molta participació, ja que un objectiu en si mateix és organitzar dones de classe treballadora i per tant, sortir dels cercles habituals. Per això hem de tenir la suficient capacitat d’anàlisi i ser capaces d’adaptar el nostre en funció de l’espai on treballem i els debats que s’hi estiguin generant, sense perdre de vista els nostres objectius polítics que aposten per la millora de les condicions de vida de les dones treballadores dels PPCC. No és tant important que s’accepti la demanda exacta com generar el debat. Per això, a part de participar dels espais unitaris, com a Esquerra Independentista donarem a conèixer el nostre discurs, fent accions i actes propis emmarcat dins de la campanya: Feminisme per canviar-ho tot.

Venim d’una tardor i hivern plens de mobilitzacions arreu dels PPCC: les vagues sectorials (bombers del país valencià, sanitat, i educació, entre d’altres), la mobilització del 21 de desembre al principat, els judicis per l’1 d’octubre, la diada de Mallorca… i aquest 8 de març ens presta la oportunitat de poder mostrar una vegada més que l’estat de les autonomies i la Unió Europea és una via morta.

El 8 de març la considerem com una diada que ens brinda la oportunitat de centrar els nostres eixos de treball en l’agenda política:

 • Països Catalans: és tracta de la única vaga nacional que preveiem en el context de mobilitzacions sectorials arreu dels Països Catalans d’aquest hivern i de la primavera. Per tant, ens permet dibuixar el marc dels Països Catalans i hem de treballar per fer-ho, fent arribar la vaga allà on tinguem presència i tenint el màxim de cohesió en els comitès alhora que mitjançant la campanya pròpia.
 • Lluita contra el capitalisme patriarcal: Les reivindicacions de la campanya ens permet desenvolupar el discurs per tal de demanar millores de les condicions materials de vida de les persones treballadores, especialment de les dones.
 • Autodeterminació: Ens permet també la oportunitat de seguir insistint en què vol dir autodeterminació, perquè està estricta- ment lligada amb l’emancipació de les dones i perquè és impossible l’autodeterminació de les classes populars dins de l’estat de les autonomies.
 • Antifeixistes: Ens permet explicar que el creixement i la visualització que està tenint la ultradreta dins de l’Estat Espanyol i Francès és un problema per la classe treballadora i principalment per les dones, ja que desprèn un discurs antifeminista intentant treure drets i lleis aconseguits des de fa molt de temps.

Seguint la campanya que tenim iniciada, aquest 8 de març intentarem que les apostes siguin clares i concretes. La proposta és treballar en contra de la feminització de la pobresa. En aquest sentit fem un recull de les principals demandes que hauríem de defensar en els espais unitaris de treball per a la vaga general feminista.

Contra la feminització de la pobresa, construïm un programa polític d’unitat popular feminista: Treballem totes, treballem menys.

 • Salaris de 1.200€ i 30h de jornada laboral i compactació de la jornada.
 • Millora de les condicions de les treballadores de la llar.
 • Combatre l’escletxa salarial.
 • Ampliació i millora dels permisos per la cura de les persones.
 • Exigim la recuperació immediata del articles en matèria laboral de la llei d’igualtat catalana suspesos pel Tribunal Constitucional.
 • La rebaixa de taxes universitàries.
 • Iniciar un pla de lluita contra les formes de violència estructural i del sistema que no permeten les condicions materials d’emancipació de les dones.

Impugnar el deute per guanyar en drets socials i millorar les condicions materials de vida de les persones, especialment les dones.

 • Universalització i gestió pública dels serveis de cura i ampliació de la llei de la dependència.

Un parc d’habitatge públic.

 • Expropiar els habitatges buits als bancs i als grans tenidors.
 • Una xarxa d’habitatge públic especialment per les dones que han patit violència, amb risc de pobresa.

Serveis públics bàsics garantits al 100% i amb perspectiva feminista.

 • Expulsió de les iniciatives privades per garantir drets per a totes les persones.
 • Expulsem l’església catòlica de les escoles i la sanitat.
 • Crear assignatures en educació sexual i amb perspectiva de gènere.

Abordatge i eliminació de les violències masclistes i la LGBTIfòbia.

 • Garantir habitatge, condicions laborals i socials dignes per les dones que han patit violència masclista.
 • Pla de prevenció de la violència masclista.
 • Incloure la perspectiva feminista a tots els nivells de l’educació i formació específica de violència masclista per totes les persones treballadores dels serveis, dels cossos de seguretat, de l’àmbit jurídic i de l’administració pública.
 • Exigim el compliment i aplicació de la llei i la inclusió de la perspectiva LGBTI a l’educació.
 • Aplicació de protocols tant als centres de secundària com a universitats.

Dret al propi cos.

 • Avortament lliure, gratuït i segur i sense límit d’edat.
 • Eliminar la cosificació de les dones com pot ser a la publicitat o llocs de feina.

Contra la repressió política i de la llibertat d’expressió i pels drets democràtics.

 • Exigim el dret a l’autodeterminació per la sobirania de les dones i la fi de la doble explotació que patim.
 • Llibertat de les preses polítiques i el retorn de les exiliades.

Pels drets de totes, som antifeixistes i antiracistes.

 • Eliminem la llei d’estrangeria i tanquem els CIES. Sortim de la Unió Europea i de la OTAN.

Contacta amb nosaltres
Quins són els teus interessos?
Com podem contactar-te?
Què t'agradaria dir-nos?
Apunta't al nostre butlletí!
On vols rebre el butlletí?