La CUP es presenta per primera vegada a les eleccions a Lloret. Amb un grup recentment constituit, Elías, programador informàtic de professió, encapçalarà la candidatura el 24 de maig.
Per què creu que l’hauria de votar a vostè com a alcalde?
Més que votar-me a mi com a alcalde, seria per què votar a la CUP.
Per què votar-los, doncs?
Per canviar el sistema d’opacitat que hi ha a l’Ajuntament i anar cap a una transparència real en la gestió municipal. Els pressupostos s’han d’entendre i ser accessibles per a la ciutadania i han de comptar amb la participació ciutadana. Volem un procés participatiu de la ciutadania en la gestió municipal.
Algun exemple en concret?
Per exemple si s’ha de perllongar o no la C-32 fins a Lloret. A pesar de l’oposició de gran part de la població aquesta no ha estat escoltada ni s’ha fet cap procés participatiu.
Entenc que hi estan en contra.
Totalment. Estem en contra de la gestió privada de les carreteres, no resol cap dels problemes de mobilitat que té Lloret, no s’ha escoltat cap estudi alternatiu i no parlem de l’espai natural més que malament. És un exemple de l’opacitat.
Com veu la CUP l’activitat a Lloret en els darrers quatre anys?
Hi ha hagut crispació entre els grups amb més lluites entre ells que no una gestió des del poble. S’han fet coses bé però sortim d’una gestió que està als tribunals… és tot un model, la manera de fer que volem canviar. La democràcia directa és el motor del canvi social que està reclamant la població.
Amb quines propostes?
Crear la regidoria de participació, els consells del poble, assemblees de barris i fer arribar a la ciutadania les propostes que es debatran als plens per saber què opinen, a banda de tenir els plens oberts a què hi puguin participar.
Quin model de turisme volen?
No hi ha una solució de caràcter immediat perquè el model de turisme ha anat derivant al llarg dels anys en el que tenim. S’ha d’integrar més amb el municipi. Ara l’únic que té és el sol, platja i sortir als locals de nit. Més enllà d’aquí, el turisme no coneix res de Lloret ni l’interessa. A banda que hi ha méss atractius, s’haurien de fomentar. Turisme verd, recuperar camins, aprofitar els jardins…
I sobre els desnonaments?
Primer demanarem una estadística real del parc d’habitatges buits i, si ho estan, posar-los una taxa molt més elevada. També hi ha edificis sencers buits, voldríem una gestió conjunta amb propietaris i crear un parc d’habitatge social. Aturaríem qualsevol desnonament per fixar una moratòria.
Limitació de mandats i sou?
Tenim un codi ètic molt estricte. Límit de 2,5 vegades el salari mínim interprofessional amb un únic salari. I dos mandats com a màxim.
David Jiménez, Diari de Girona
Imatge per Aniol Resclosa