Que no ens robin la vida
Fem crida a desobeir de manera coordinada i conjunta
Saber més
Prou repressió!
Volem una comissió d’investigació sobre les actuacions policials
Saber més
Hi ha una altra manera de viure!
10 propostes que van a l’arrel dels problemes de les classes populars dels Països Catalans
Saber més
Previous slide
Next slide

La CUP, Comuns, ERC, Junts i PSC acorden un decàleg de mesures per garantir la democràcia, els drets i la diversitat al Parlament

Parlament

Després de diverses trobades en les últimes setmanes, els cinc grups han consensuat deu mesures per frenar els discursos d’odi i l’activitat de l’extrema dreta al Parlament de Catalunya.

Els partits signants volen mostrar el seu compromís amb una Catalunya plenament democràtica, defensora dels drets humans i garant d’iguals drets i llibertats per a tot aquell que hi visqui i emprengui el seu projecte vital a Catalunya, orgullosa i compromesa en la seva diversitat.

Consideren que el Parlament de Catalunya ha de reflectir plenament aquest compromís i, en el seu sí, no tenen cabuda actituds ni proclames racistes, LGTBIfòbiques, autoritàries ni masclistes. Per aquest motiu, adopten els següents compromisos per a continuar fent del Parlament un espai de llibertat i confrontació política, d’idees i de diàleg.

Per un Parlament compromès amb la democràcia, els drets i la diversitat.

PREÀMBUL
Els grups parlamentaris sotasignats adopten els següents acords:

ACORDS

1. Espais d’intervenció
Utilitzar els espais d’intervenció al Parlament per combatre els discursos d’odi, defensant els drets humans i contrarestant les informacions falses que puguin induir a discriminacions i vulneracions de drets humans.

2. Presència a Òrgans del Govern del Parlament
Establir els acords necessaris per impedir la presència de l’extrema dreta a la Mesa del Parlament, les meses de les comissions, a la coordinació dels intergrups i a la relatoria dels grups de treball. Així com evitar que la presentació de ponències col·legiades recaigui sobre qualsevol diputat o diputada de formacions d’extrema dreta.

Així mateix, establir els acords necessaris per evitar, sempre que sigui possible, la presència de les formacions d’extrema dreta en els nomenaments que el Parlament de Catalunya té potestat estatutària o legislativa per realitzar. Això inclou la representació del Parlament en els fòrums que corresponguin.

3. Trobades amb entitats
Quan s’organitzin les trobades de treball entre els grups parlamentaris i entitats per abordar temàtiques concretes, els grups sotasignats informaran les entitats peticionàries que no es convocarà a les formacions d’extrema dreta.

4. Iniciatives
No normalitzar ni legitimar l’acció política de formacions d’extrema dreta. Per això, no subscriure cap iniciativa parlamentària conjunta amb aquestes formacions i evitar que prosperin les seves iniciatives.

5. Reforç contra els discursos d’odi
Impulsar les modificacions legislatives necessàries o altres accions necessàries per tal que: es blindi el Parlament de discursos d’odi i discriminacions, es reforci el Compromís contra la Discriminació i l’assetjament amb sancions en cas de no signatura i es modifiqui el requisit d’unanimitat per les Declaracions Institucionals en favor d’una majoria qualificada.

6. Calendari Institucional
Emplacem la Mesa del Parlament a ratificar el calendari de commemoracions institucionals actual, que inclou, entre d’altres, la commemoració de les víctimes de l’Holocaust, les del genocidi del Poble Gitano i les del tràfic transatlàntic d’africanes esclavitzades.

7. Manifestacions de violència cap a les diputades
Rebutjar formal i unànimement qualsevol manifestació de violència verbal, física o psicològica cap a les diputades a qualsevol espai dintre o fora del Parlament de Catalunya per motius de discriminació de qualsevol naturalesa.

8. Visibilització de feminicidis i racisme al Parlament
Mantenir la iniciativa que a cada ple es faci el recompte de les morts a la Mediterrània i dels feminicidis ocorreguts tal com es feia a la XII legislatura. Així mateix, impulsar la creació d’una Comissió d’Estudi sobre el Racisme Institucional.

9. Treball conjunt entre Grups Parlamentaris
Mantenir un espai de treball conjunt durant la legislatura entre els grups parlamentari signants, per coordinar l’acció parlamentària i les respostes envers accions concretes de les formacions d’extrema dreta.

10. Treball conjunt amb societat civil organitzada
Formalitzar un espai de treball i coordinació davant l’extrema dreta incloent a la societat civil organitzada.

Contacta amb nosaltres
Quins són els teus interessos?
Com podem contactar-te?
Què t'agradaria dir-nos?
Apunta't al nostre butlletí!
On vols rebre el butlletí?